Słaba kiszonka bez preparatów do zakiszania
jest znacznie droższa niż dobra z dodatkami kiszonkarskimi!
Jakość kiszonek w wielu gospodarstwach jest bardzo słaba, przez co koszt produkcji mleka jest zbyt wysoki.
Słaba kiszonka bez preparatów do zakiszania jest znacznie droższa niż dobra z dodatkami kiszonkarskimi
Jakość kiszonek w wielu gospodarstwach jest bardzo słaba,
przez co koszt produkcji mleka jest zbyt wysoki.
Dobra kiszonka to fundament produkcji mleka!
Krowy potrzebują dobrej jakościowo paszy objętościowej, ponieważ jej udział w suchej masie dawki powinien wynosić co najmniej połowę. Pasza stanowi 50 % kosztów produkcji mleka, zatem musi być bogata w składniki pokarmowe oraz chętnie zjadana. Z 20 kg bardzo dobrej kiszonki z traw/lucerny krowa może wyprodukować nawet 15 kg mleka, natomiast z kiszonki słabej zaledwie połowę tej ilości. Żeby utrzymać wydajność i produkcję mleka na odpowiednim poziomie, hodowca będzie musiał zastosować w dawce zwiększoną ilość droższych pasz treściwych, przez co żywienie będzie kosztować znacznie więcej. Dlatego słaba kiszonka będzie dla hodowcy znacznie droższa!
Dobra kiszonka to fundament produkcji mleka!
Krowy potrzebują dobrej jakościowo paszy objętościowej, ponieważ jej udział w suchej masie dawki powinien wynosić co najmniej połowę. Pasza stanowi 50 % kosztów produkcji mleka, zatem musi być bogata w składniki pokarmowe oraz chętnie zjadana. Z 20 kg bardzo dobrej kiszonki z traw/lucerny krowa może wyprodukować nawet 15 kg mleka, natomiast z kiszonki słabej zaledwie połowę tej ilości. Żeby utrzymać wydajność i produkcję mleka na odpowiednim poziomie, hodowca będzie musiał zastosować w dawce zwiększoną ilość droższych pasz treściwych, przez co żywienie będzie kosztować znacznie więcej. Dlatego słaba kiszonka będzie dla hodowcy znacznie droższa!
Parametry dobrej kiszonki z traw:
- Białko ogólne: 17 % i więcej w kg. s.m.
- Energia netto: min 6,0 MJ NEL/kg s.m.
- Bez kwasu masłowego
- Popiół surowy: < 10 % w kg s.m.
- Włókno surowe: max. 23 % w kg s.m.
- pH: 4,2-4,6
Parametry dobrej kiszonki z traw:
- Białko ogólne: 17 % i więcej w kg. s.m.
- Energia netto: min 6,0 MJ NEL/kg s.m.
- Bez kwasu masłowego
- Popiół surowy: < 10 % w kg s.m.
- Włókno surowe: max. 23 % w kg s.m.
- pH: 4,2-4,6
Jak przygotować najlepsze kiszonki z traw i lucerny?
- Optymalna faza zbioru: początek kłoszenia traw, a przed początkiem kwitnienia – dla lucerny i koniczyny.
- Zakiszana zielonka nie może być stara, będzie zawierać wówczas zbyt dużo włókna, a zbyt mało białka.
- Wysokość koszenia: 6-8 cm. Krótkie pocięcie, dobre ubicie, szczelne okrycie lub owinięcie = brak dostępu tlenu, który jest największym wrogiem kiszonek.
- Zastosować Labacsil Gras Bakterie i Labacsil Gras Acid.
Zakiszanie z Labacsil daje najlepszą kiszonkę!
Doświadczenia powstałe na bazie wieloletnich badań prowadzonych w Sano Agrar Institut wykazały najwyższą jakość kiszonek sporządzanych z udziałem Labacsil Gras Bakterie® oraz Labacsil Gras Acid®.
Dzięki bakteriom kwasu mlekowego zawartym w Labacsil Gras Bakterie® kiszonki posiadają najwyższą wartość pokarmową oraz optymalną wartość pH, a przy tym mają doskonałe walory smakowe. Jednocześnie mają wysoką stabilność, nie zagrzewają się oraz nie zawierają szkodliwych pleśni i mikotoksyn. Udział preparatów Labacsil w kosztach produkcji kiszonek nie przekracza 4 %. Za to wydana kwota na Labacsil to około 50 zł na krowę w ciągu roku, a odpowiednio dodatkowy zysk w produkcji mleka to minimum 250 zł. Przy stadzie 100 krów i wydanych 5 tys. zł, daje to odpowiednio 25 tys. zł dodatkowego dochodu rocznie!
Jak przygotować najlepsze kiszonki z traw i lucerny?
- Optymalna faza zbioru: początek kłoszenia traw, a przed początkiem kwitnienia – dla lucerny i koniczyny.
- Zakiszana zielonka nie może być stara, będzie zawierać wówczas zbyt dużo włókna, a zbyt mało białka.
- Wysokość koszenia: 6-8 cm. Krótkie pocięcie, dobre ubicie, szczelne okrycie lub owinięcie = brak dostępu tlenu, który jest największym wrogiem kiszonek.
- Zastosować Labacsil Gras Bakterie i Labacsil Gras Acid.
Zakiszanie z Labacsil daje najlepszą kiszonkę!
Doświadczenia powstałe na bazie wieloletnich badań prowadzonych w Sano Agrar Institut wykazały najwyższą jakość kiszonek sporządzanych z udziałem Labacsil Gras Bakterie® oraz Labacsil Gras Acid®.
Dzięki bakteriom kwasu mlekowego zawartym w Labacsil Gras Bakterie® kiszonki posiadają najwyższą wartość pokarmową oraz optymalną wartość pH, a przy tym mają doskonałe walory smakowe. Jednocześnie mają wysoką stabilność, nie zagrzewają się oraz nie zawierają szkodliwych pleśni i mikotoksyn. Udział preparatów Labacsil w kosztach produkcji kiszonek nie przekracza 4 %. Za to wydana kwota na Labacsil to około 50 zł na krowę w ciągu roku, a odpowiednio dodatkowy zysk w produkcji mleka to minimum 250 zł. Przy stadzie 100 krów i wydanych 5 tys. zł, daje to odpowiednio 25 tys. zł dodatkowego dochodu rocznie!
Każda wydana złotówka na Labacsil Gras zwraca się pięciokrotnie!
Doradcy żywieniowi Sano chętnie pomogą każdemu hodowcy jak sprawdzić jakość i określić wartość pH jego kiszonek.