TMR - z ang. total mixed ration; racjonalny system żywienia krów o wysokim potencjale produkcyjnym (wysoka wydajność mleczna). Polega na zadawaniu mieszaniny pełnoporcjowej paszy, w której poszczególne składniki są precyzyjnie odmierzone i bardzo dokładnie z sobą wymieszane. Dawka TMR zapewnia odpowiednią ilość energii i białka, jak i składników mineralnych i witamin. Ustalając dzienne zapotrzebowanie należy wziąć pod uwagę takie czynniki jak: dzienna wydajność mleczną, skład mleka (tłuszcz, białko), ilość zjadanej paszy, konsystencje kału. Do wyprodukowania takiej mieszaniny stosuje się wozy paszowe, które umożliwiają precyzyjne wymieszanie wszystkich składników, a następne ich zadanie na stół paszowy. Komponentami paszowymi w systemie TMR są najczęściej kiszonki lub sianokiszonki z traw, kukurydzy, ziarno zbóż, ziarno kukurydzy, nasiona bawełny, wysłodki suszowe, młóto browarniane, śruta sojowa, niewielka ilość glikolu propylenowego, dodatki mineralne i witaminowe oraz dwuwęglan sodu jako substancja buforowa. System TMR powoduje, że krowy zjadają równomiernie wszystkie składniki paszy, bez możliwości wybierania smakowitszych komponentów.
TMR
Zobacz także
Tempo wzrostu
Tempo wzrostu - szybkość wzrostu zwierzęcia w określonym czasie. T.w. jest obliczane dla różnych cech pokrojowych mierzalnych, najczęściej dla masy ciała...
TężyczkaÂ
Tężyczka - zespół objawów chorobowych towarzyszących różnym schorzeniom wywoływanym zaburzeniami w gospodarce mineralnej organizmu ludzkiego lub zwierzęcego, objawiający się najczęściej napadami...
TÅ‚uszcz surowy
Tłuszcz surowy - grupa substancji pokarmowych paszy, który podczas analizie weendeńskiej (standardowej) wyodrębnia się przez ekstrakcję eterem etylowym, a ta frakcja...
TÅ‚uszczowce, lipidy
Tłuszczowce, lipidy - naturalne związki organiczne, nierozpuszczalne w wodzie, ale rozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych (eter etylowy, eter naftowy, chloroform, benzen, aceton...
Trawienie
Trawienie - złożony proces fizyczny i chemiczny przebiegający w przewodzie pokarmowym człowieka i zwierząt (wyjątkowo u roślin mięsożernych). Podczas trawienia następuje...
TuszaÂ
Tusza - mięso zwierzęcia ubitego po wstępnej obróbce poubojowej, bez zawartości jamy brzusznej i piersiowej oraz narządów płciowych. Rozróżnia się tusze...
Typ użytkowy
Typ użytkowy - zespół cech pokrojowych i fizjologicznych zwierzęcia, które kwalifikują je do określonych celów i warunkują jego użytkowość. Typ użytkowy...