Menu

  • TÅ‚uszcz surowy

    Tłuszcz surowy - grupa substancji pokarmowych paszy, który podczas analizie weendeńskiej (standardowej) wyodrębnia się przez ekstrakcję eterem etylowym, a ta frakcja rozpuszczalna nosi nazwę tłuszczu surowego lub wyciągu eterowego. Tłuszcz surowy składa się z trójglicerydów, karotenoidów, olejków eterycznych i innych związków. Tłuszcz surowy do pasz pozyskuje się z zbóż, nasion roślin motylkowych, pasz pochodzenia zwierzęcego. Zawartość tłuszczów wpływa na wyższą energetyczność pasz.

    Zobacz także
    Tempo wzrostu
    Tempo wzrostu - szybkość wzrostu zwierzęcia w określonym czasie. T.w. jest obliczane dla różnych cech pokrojowych mierzalnych, najczęściej dla masy ciała...
    Więcej strzałka
    Tężyczka 
    Tężyczka - zespół objawów chorobowych towarzyszących różnym schorzeniom wywoływanym zaburzeniami w gospodarce mineralnej organizmu ludzkiego lub zwierzęcego, objawiający się najczęściej napadami...
    Więcej strzałka
    TÅ‚uszczowce, lipidy
    Tłuszczowce, lipidy - naturalne związki organiczne, nierozpuszczalne w wodzie, ale rozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych (eter etylowy, eter naftowy, chloroform, benzen, aceton...
    Więcej strzałka
    TMR
    TMR - z ang. total mixed ration; racjonalny system żywienia krów o wysokim potencjale produkcyjnym (wysoka wydajność mleczna). Polega na...
    Więcej strzałka
    Trawienie
    Trawienie - złożony proces fizyczny i chemiczny przebiegający w przewodzie pokarmowym człowieka i zwierząt (wyjątkowo u roślin mięsożernych). Podczas trawienia następuje...
    Więcej strzałka
    Tusza 
    Tusza - mięso zwierzęcia ubitego po wstępnej obróbce poubojowej, bez zawartości jamy brzusznej i piersiowej oraz narządów płciowych. Rozróżnia się tusze...
    Więcej strzałka
    Typ użytkowy
    Typ użytkowy - zespół cech pokrojowych i fizjologicznych zwierzęcia, które kwalifikują je do określonych celów i warunkują jego użytkowość. Typ użytkowy...
    Więcej strzałka