Menu

Powstaje firma Sano.

Założycielem firmy Sano oraz jej mentorem jest Bernhard Waldinger. Początki jego działalności miały miejsce w Dolnej Bawarii (niem. Niederbayern) i sięgają roku 1976. Tam właśnie powstawały pierwsze preparaty mlekozastępcze, a następnie premiksy. Produkty szybko stały się popularne, bowiem właściciel doskonale znał potrzeby zwierząt gospodarskich i hodowców. Pochodzi z rodziny rolniczej i sam miał własną hodowlę. Intensywne działania Bernharda Waldingera spowodowały, że w bardzo krótkim czasie został jednym z największych producentów w regionie.

1976

Uruchomienie zakładu produkcyjnego premiksów dla zwierząt gospodarskich w Grafenwald.

Premiksy, czyli mieszanki witaminowo-mineralne dla trzody chlewnej z dodatkiem aminokwasów i enzymu fitazy umożliwiły hodowcom produkcję mieszanek treściwych w oparciu o własne zboża oraz śrutę sojową i rzepakową. Zostały one bardziej dostosowane do specyfiki danego gospodarstwa.

1981

Rozbudowa fabryki o linię produkcyjną preparatów mlekozastępczych.

 

Wysokiej jakości preparaty mlekozastępcze pozwalają lepiej i taniej odchowywać cielęta oraz prosięta. Wyniki odchowu są często lepsze niż na mleku pełnym.

1988

Początek działalności w kolejnych krajach m.in. na Węgrzech, Słowacji, w Czechach oraz w Polsce.

Zmiany polityczno-gospodarcze rozpoczęte w Polsce w 1989 roku umożliwiły sprzedaż produktów Sano w niektórych krajach tzw. bloku wschodniego.

1990

Powstanie oddziału POLSKIE SANO. 

Polscy hodowcy mają możliwość zakupu produktów Sano, które szybko zdobyły ich uznanie, a Sano zostało najbardziej znaną firmą paszową w Polsce, stąd m.in. udział i złote medale na Międzynarodowych Targach Poznańskich.

1993

Gruntowna modernizacja
fabryki w Grafenwald.

Intensywny rozwój i sprzedaż produktów Sano w wielu krajach spowodowała  rozbudowę i modernizację zakładu produkcyjnego w Grafenwald.

1996

Uruchomienie wytwórni pasz Sano
w Sękowie.

Bardzo dynamiczny rozwój Sano zanotowało w Polsce, stąd decyzja o uruchomieniu pierwszego zakładu produkcyjnego poza terytorium Niemiec w naszym kraju.

2000

Znak jakości DLG.

Niemieckie Towarzystwo Rolnicze (DLG) przyznaje najlepszym produktom znak jakości DLG. Aby go otrzymać należy spełnić szereg warunków m.in. wykonywać dodatkowe badania potwierdzające najwyższą, w 100 % zgodną z deklaracją wartość pokarmową pasz. 

2003

Rozpoczęcie sprzedaży wozów paszowych Sano TMR Profi

Najbardziej niezawodne i najdłużej użytkowane i najbardziej liczne wozy paszowe w Polsce.

2003

Rozbudowa fabryki w Sękowie.

Budowa nowoczesnych silosów zbożowych o pojemności ok. 50 tys. ton z możliwością schładzania i suszenia umożliwia zakup
i zmagazynowanie najlepszej jakości zbóż zaraz po żniwach. Korzystają na tym też okoliczni rolnicy, którzy sprzedają tu swoje zboża.

2008

Zostaje utworzony Sano Agrar Institut.

Sano Agr5a Institut szybko został największą i jedna z najbardziej nowoczesnych ferm krów mlecznych w Polsce. Obecnie ferma liczy 1.600 krów o wydajności ok. 13.000 kg.

2009

Po raz trzeci z rzędu Sano zostaje wyróżnione statuetką Izydora!

W latach 2018, 2019 i 2020 – Sano zostaje trzykrotnie wyróżnione statuetką Izydora – patrona rolników. Polskie Wydawnictwo Rolnicze zorganizowało konkurs na najbardziej przyjazną rolnikom firmę, którego trzykrotnym laureatem zostało Sano zdobywając w kolejnych latach 42 %, 50 % i 66 % głosów!

2020

Powstaje kolejna wytwórnia pasz
w Polsce (Bartoszewice).

Renoma i intensywny rozwój produktów Sano spowodował konieczność budowy drugiej wytwórni produktów Sano w Polsce. Zakład zlokalizowany jest w oddalonej o ok. 250 km od Sękowa wsi Bartoszewice (gm. Płużnica, powiat Wąbrzeźno, woj. kujawsko-pomorskie).

2021