Jałowość
Jałowość - okresowa niezdolność samic do reprodukcji. Najczęściej jałowość powodują takie przyczyny bezpośrednie jak schorzenia układu rozrodczego, czy zaburzenia w wytwarzaniu i wydzielaniu hormonów płciowych. Do przyczyn pośrednich należą m.in. błędy żywieniowe, niewłaściwe warunki zoohigieniczne pomieszczeń inwentarskich, błędy w wychowie i użytkowaniu, niewłaściwa obsługa zwierząt itd.
Zobacz także
Jady, toksyny
Jady, toksyny - substancje trujące wytwarzane przez specjalne gruczoły jadowe niektórych zwierząt, np. pszczół, os, pająków, skorpionów, gadów, a także przez...
Jednostka energertyczna
Jednostka energetyczna - wartość energetyczna paszy, może być podawana w różnych jednostkach. W systemie DLG: MJ NEL – netto energia laktacji...
Jednostka pokarmowa
Jednostka pokarmowa - miernik wartości energetycznej (pokarmowej) pasz pozwalający przeliczać, jaką ilością danej paszy można zastąpić inną - bez straty dla...
Jełczenie tłuszczu
Jełczenie tłuszczu - rozkład tłuszczu na wolne kwasy tłuszczowe i glicerol podczas jego długiego przechowywania. Jełczenie zachodzi pod wpływem działania tlenu,...