Jełczenie tłuszczu - rozkład tłuszczu na wolne kwasy tłuszczowe i glicerol podczas jego długiego przechowywania. Jełczenie zachodzi pod wpływem działania tlenu, światła, wilgoci i fermentów niektórych bakterii. Jest efektem utleniania kwasów tłuszczowych lub hydrolizy tłuszczów. Zjełczałe tłuszcze charakteryzują się nieprzyjemnych smakiem i zapachem.
Jełczenie tłuszczu
Zobacz także
Jady, toksyny
Jady, toksyny - substancje trujące wytwarzane przez specjalne gruczoły jadowe niektórych zwierząt, np. pszczół, os, pająków, skorpionów, gadów, a także przez...
Jałowość
Jałowość - okresowa niezdolność samic do reprodukcji. Najczęściej jałowość powodują takie przyczyny bezpośrednie jak schorzenia układu rozrodczego, czy zaburzenia w wytwarzaniu...
Jednostka energertyczna
Jednostka energetyczna - wartość energetyczna paszy, może być podawana w różnych jednostkach. W systemie DLG: MJ NEL – netto energia laktacji...
Jednostka pokarmowa
Jednostka pokarmowa - miernik wartości energetycznej (pokarmowej) pasz pozwalający przeliczać, jaką ilością danej paszy można zastąpić inną - bez straty dla...