Kaloria - jednostka ilości ciepła, określająca ilość ciepła potrzebnego na podgrzanie 1 g chemicznie czystej wody, pod ciśnieniem 1 atmosfery, o 1° C w zakresie temperatur od 14,5° do 15,5° C. Najczęściej jednak używa się jednostek tysiąckrotnie większych, tzw. kilokalorii (kcal). Nauka o żywieniu (dietetyka) stosuje pojęcie wartości cieplnej wyrażanej w kcal; ilością ciepła uzyskanego w wyniku całkowitego spalenia określonego składnika w specjalnych aparatach pomiarowych (kalorymetrach). Ten rodzaj energii jest w organizmie wykorzystywany do podtrzymywania jego funkcji życiowych i aktywności. Przykładowe wartości cieplne: 1 g tłuszczu - 9,40 kcal, 1g białka - 5,65 kcal, 1g nasion soi - 5,52 kcal, 1g ziarna owsa - 4,68 kcal, 1g siana z koniczyny - 4,47 kcal.