Typ użytkowy - zespół cech pokrojowych i fizjologicznych zwierzęcia, które kwalifikują je do określonych celów i warunkują jego użytkowość. Typ użytkowy jest najczęściej nastawiony na uzyskanie korzyści ekonomicznych (np. produkty, praca). Reprezentują go zarówno zwierzęta czystych ras, jak i mieszańce międzyrasowe lub międzygatunkowe. Ważny jest kierunek użytkowania, a nie wspólne pochodzenie.
Typ użytkowy
Zobacz także
Tempo wzrostu
Tempo wzrostu - szybkość wzrostu zwierzęcia w określonym czasie. T.w. jest obliczane dla różnych cech pokrojowych mierzalnych, najczęściej dla masy ciała...
TężyczkaÂ
Tężyczka - zespół objawów chorobowych towarzyszących różnym schorzeniom wywoływanym zaburzeniami w gospodarce mineralnej organizmu ludzkiego lub zwierzęcego, objawiający się najczęściej napadami...
TÅ‚uszcz surowy
Tłuszcz surowy - grupa substancji pokarmowych paszy, który podczas analizie weendeńskiej (standardowej) wyodrębnia się przez ekstrakcję eterem etylowym, a ta frakcja...
TÅ‚uszczowce, lipidy
Tłuszczowce, lipidy - naturalne związki organiczne, nierozpuszczalne w wodzie, ale rozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych (eter etylowy, eter naftowy, chloroform, benzen, aceton...
TMR
TMR - z ang. total mixed ration; racjonalny system żywienia krów o wysokim potencjale produkcyjnym (wysoka wydajność mleczna). Polega na...
Trawienie
Trawienie - złożony proces fizyczny i chemiczny przebiegający w przewodzie pokarmowym człowieka i zwierząt (wyjątkowo u roślin mięsożernych). Podczas trawienia następuje...
TuszaÂ
Tusza - mięso zwierzęcia ubitego po wstępnej obróbce poubojowej, bez zawartości jamy brzusznej i piersiowej oraz narządów płciowych. Rozróżnia się tusze...