Ad libitum
Ad libitum, żywienie do woli - rodzaj żywienia polegający na umożliwieniu zwierzętom zjadania dowolnej ilości paszy, przy jej stałym, niczym nieograniczonym dostępie. Znacząco wpływa na poprawę wydajność pracy przy obsłudze zwierząt, przy jednoczesnym zwiększeniu pobrania paszy. Zastosowanie: w żywieniu drobiu, w tuczu świń, oraz w chowie bydła mlecznego i mięsnego.
Zobacz także
Analiza weendeńska
Analiza weendeńska (analiza podstawowa) - chemiczna analiza składników pokarmowych w paszy, według której wydziela się pięć frakcji: wodę, białko ogólne,...
Antagonizm cech
Antagonizm cech - to skutek negatywnej zależność pomiędzy dwoma lub więcej cechami, np. pomiędzy przyrostami dziennymi, a procentową zawartością tkanki...
Antybiotyki
Antybiotyki - to substancje pochodzenia drobnoustrojowego, wytwarzane przez niektóre bakterie, pleśnie, porosty i grzyby lub też otrzymane syntetycznie, posiadające zdolność...
Antygen
Antygen - ciało obce lub częściej substancja białkowa, która wywołuje proces tworzenia się przeciwciał (antyciał). Antygeny mogą być pochodzenia zewnętrznego...
Apetyt
Apetyt, łaknienie - popęd ukierunkowujący aktywność organizmu żywego do jedzenia, wywołany uczuciem głodu na skutek obniżenia zawartości glukozy we krwi...
Aukcja zwierzÄ…t
Aukcja zwierząt - publiczna sprzedaż zwierząt hodowlanych zainteresowanym kupcom na drodze licytacji w systemie zwyżkowym (tzw. aukcja angielska), która polega...
Awitaminozy
Awitaminozy - grupa schorzeń wywołanych brakiem lub częściej długotrwałym niedoborem jednej lub zestawu witamin w organizmie. Powoduje różnorodne problemy związane...
Azot niebiałkowy (NPN)
Azot niebiałkowy (NPN) – Non Protein Nitrogen, azot pochodzący ze związków niebiałkowych, który wskutek oznaczania białka na podstawie zawartości azotu...